Afrikansk mat
Chakula (food)
Derfor var det med et stort smil om munnen vi opplevde de første måltidene på TICC.
Frokosten her består av brød, frukt, syltetøy og peanøttsmør. Vi får 2 egg per uke inkludert, og de serverer havregrøt 3 ganger i uka. I tillegg har de juicer, kaffe (pulver) og te.
Det er alltid varm lunsj og middag. Maten varierer fra afrikanske spesialiteter, til pasta bolognese til kjøttkaker i brun saus. Annenhver lørdag er det barbeque og "afrikansk" taco. Da blir tacoen servert med chapati lefser, men vi er langt i fra lei av chapati.
Her ser dere afrikanske fiskepinner.
De vanligste afrikanske rettene vi har blitt vist her er:
Ugali: Denne grøten spiser de fleste Tanzanianere daglig. Grøten består av maismel, og den har en god konsistens. Smaksrik er den ikke, men alle her spiser den med et smil om munnen fordi det gjør deg stor og sterk. Ugali vil man, i følge en TICC ansatt, få servert i alle land sør før sahara.
Chapati: Dette er en type lefse bestående av hvetemel, vann og salt. Veldig god.
Chai: Te. Afrikanere her nede drikker veldig mye te. Gjerne med 5 SS sukker i.
Vitamu: En type søtpotet. Viktig ingrediens i mange retter, også en god rett i seg selv når den er stekt.
Spinach coconut: Denne retten består av spinat kokt i kokos. Veldig salt rett.
Ndizi za kuchoma: Fritert banan
Mkate wa kumimina: Risbrød. Et søtt, luft bakverk som muligens er fritert og smaker himmelsk til gryter og lignende.
Sambosa: En frityrstekt trekantet pailignende rett. Laget av smørdeig med diverse fyll.
Mandazi: Også trekant formet hvetemelsrett. Smaker mer som en usøtet donut.
Wali: Ris. Viktig ingrediens i de fleste retter, eller som tilbehør.
Sukker: Sukker er ingen matrett, men det må likevel nevnes at det er et enormt sukkerforbruk i matlagingen i Tanzania.
Så hvordan er det å være vegetarianer her nede?
Både Ulla og Mari spiser vegetarkost. I utgangspunktet skal man være forsiktig med å fortelle at man er vegetarianer her nede, fordi det er en utforståelig livsstil for en afrikaner. Likevel har det ikke vært noe utfordring. Her på TICC lager de alltid vegetarretter, mye løk- og tomatretter i kokos. Samt erter og ris. Vi er kjempe fornøyde.
God middag!
🇹🇿🇳🇴
Kommentarer
Legg inn en kommentar