Afrikansk mat

Chakula (food)



Vi var vel alle spente på maten her i Tanzania. Før vi reiste fikk vi høre historier om at vi måtte holde oss unna salater, kjøtt og alt som ikke var skrelt, kokt eller stekt. Dette for å unngå omgangssjuke og diaré. Hadde også hørt at en tur til Afrika kunne bli en ufrivillig slankekur, slik at vi måtte hamstre Snickers når vi kunne.. Andre fortalte at de hadde lagt på seg 5-10 kg ila 3 måneder her nede. Vi fikk også høre at vi kom til å spise chapati til det tøt ut av ørene våre, mens andre sa vi måtte glede oss masse til å spise chapati. 


Derfor var det med et stort smil om munnen vi opplevde de første måltidene på TICC. 





Frokosten her består av brød, frukt, syltetøy og peanøttsmør. Vi får 2 egg per uke inkludert, og de serverer havregrøt 3 ganger i uka. I tillegg har de juicer, kaffe (pulver) og te. 

Det er alltid varm lunsj og middag. Maten varierer fra afrikanske spesialiteter, til pasta bolognese til kjøttkaker i brun saus. Annenhver lørdag er det barbeque og "afrikansk" taco. Da blir tacoen servert med chapati lefser, men vi er langt i fra lei av chapati. 


Her ser dere afrikanske fiskepinner. 




De vanligste afrikanske rettene vi har blitt vist her er:

Ugali: Denne grøten spiser de fleste Tanzanianere daglig. Grøten består av maismel, og den har en god konsistens. Smaksrik er den ikke, men alle her spiser den med et smil om munnen fordi det gjør deg stor og sterk. Ugali vil man, i følge en TICC ansatt, få servert i alle land sør før sahara. 
Chapati: Dette er en type lefse bestående av hvetemel, vann og salt. Veldig god. 
Chai: Te. Afrikanere her nede drikker veldig mye te. Gjerne med 5 SS sukker i. 
Vitamu: En type søtpotet. Viktig ingrediens i mange retter, også en god rett i seg selv når den er stekt. 
Spinach coconut: Denne retten består av spinat kokt i kokos. Veldig salt rett. 
Ndizi za kuchoma: Fritert banan 
Mkate wa kumimina: Risbrød. Et søtt, luft bakverk som muligens er fritert og smaker himmelsk til gryter og lignende. 
Sambosa: En frityrstekt trekantet pailignende rett. Laget av smørdeig med diverse fyll. 
Mandazi: Også trekant formet hvetemelsrett. Smaker mer som en usøtet donut. 
Wali: Ris. Viktig ingrediens i de fleste retter, eller som tilbehør. 
Sukker: Sukker er ingen matrett, men det må likevel nevnes at det er et enormt sukkerforbruk i matlagingen i Tanzania. 

Så hvordan er det å være vegetarianer her nede?
Både Ulla og Mari spiser vegetarkost. I utgangspunktet skal man være forsiktig med å fortelle at man er vegetarianer her nede, fordi det er en utforståelig livsstil for en afrikaner. Likevel har det ikke vært noe utfordring. Her på TICC lager de alltid vegetarretter, mye løk- og tomatretter i kokos. Samt erter og ris. Vi er kjempe fornøyde. 

God middag!

🇹🇿🇳🇴





Kommentarer

Populære innlegg